Nog wat opvallendheden

Als je je (vooraf) bedenkt hoe Canada is, dan dacht ik aan vriendelijke Amerikanen (no offence) met natuur zoals in Noorwegen. Heel westers land dus, dus op veel vlakken vergelijkbaar met Nederland. Toch zijn sommige dingen anders…

2016-09-24_21-27-45

Boer zoekt vrouw

Van onder naar boven gezien, zie je de brievenbussen van iedereen die in een gehucht woont. We reden op een niet zo’n grote weg (wel met asfalt) en maakte een stop bij een tentje. Dit tentje was bijna net zo uitgebreid als bij de Canadese boer van Boer zoekt vrouw seizoen 2016. Kan je gelijk tanken, boodschappen doen, pizza eten, als je de post gaat ophalen. Ook wel makkelijk als postbode…

Stoplichten en verkeersregels

In het buitenland rijden is toch altijd net iets anders dan thuis. Zo kwamen wij er pas na 3 weken achter dat de rechtsaf door een rood stoplicht mag en rechts inhalen op de snelweg ook mag (en wij maar denken wat een aso’s)!

Stoplichten hebben op sommige plekken niet alleen kleuren maar ook vormen (zie foto), waarvan ik het nut niet helemaal zie. Verder veel stopborden met de regel “wie het eerst komt”. Deze kende we al uit Zuid Afrika, maar blijft een lastige als je het niet gewend bent.

De leukste borden zijn die met sneeuwscooters en quats, die aangeven dat ze op de weg moeten. Wij konden het ons nu niet voorstellen, maar het bewijst wel dat hele dorpen in de sneeuw komen te liggen en andere vervoersmiddelen nodig zijn.

img_20160921_100752

Wij vermoeden dat deze piramides (gespot in alle 4 provincies) ook met het koude weer te maken hebben. Ik denk dat er zand (of iets dergelijks) opgeslagen ligt voor als het gaat vriezen.

Akkerbouw en vee

We hebben heel weinig koeien op het land gezien. Waarschijnlijk zijn er niet zo veel koeien en anders stonden ze binnen. Mooie grote schuren en silo’s hebben we wel gezien.

Akkerbouw blijkt ook niet Canada’s interesse te hebben. Onze gastheer werkt bij een grote supermarktketen en wist ons te vertellen dat de meeste groente en fruit wordt geïmporteerd. Hier om de hoek (redelijk centraal in Toronto) is dan wel weer een bloemenzaak die groentes uit de provincie verkoopt…

Dit is trouwens ook één van de redenen dat de supermarkt hier vrij prijzig is.

Halleluja

De kerk doet het hier nog goed. Zeker in de landelijke gebieden hebben we in kleine dorpen grote kerken gezien. In de buurt van Quebec was er een Jezus dome en op Cape Betron was er een man in een dorpscentrum met een kartonnen bord. Ik ben de letterlijke tekst vergeten, maar strekking was iets van “the lord loves you”.

Recycling

Overal wordt het aangeven: scheid uw afval. En soms maken ze het je makkelijk, maar soms ook lastig. Zo is het makkelijk omdat bijna overal wel meerdere prullenbakken zijn, met andere kleuren en tekstaanduiding. Maar het verschilt per locatie wat als recyclebaar wordt gezien en wat niet. In de meest verwarrende vorm kon je kiezen uit “nat” of “droog” afval.

img_20160919_171037

Hygiëne

Met de hygiëne zit het wel goed. Op elke afgelegen “droge” toilet (gat in de grond) is wcpapier en desinfect aanwezig. Zelfs in de bank is desinfect beschikbaar en ook rijkelijk in het aquarium (al valt daar ook op allerlei knopjes te drukken en is het wel een fijn idee om handen te ontsmetten).

Amerikaans

Zo Amerikaans als ik had verwacht is het hier toch niet. Oké genoeg fastfoodketens, grote auto’s en nog grotere mensen. Eigenlijk werd het pas Amerikaanser hoe dichter we bij Toronto kwamen (vooral de manier van praten). Met als hoogtepunt een mevrouw die in het aquarium vooral bezig was met selfies maken, maar dan zonder vissen achter haar 😮 . Al geeft het water wel mooie effecten.

img_20160929_134030Wat we verder gaan missen:

  • Eekhoorntjes
  • Sterrenhemel
  • Crusmix
  • Bossen, meren, bulten en bergen
  • Weinig mensen

Vandaag nog even shoppen, want kleding is dan wel weer heel betaalbaar.

Advertisements